Transparent

Friis & Moltke Design

friis-moltke.dk

Friis & Moltke har spillet en enorm rolle for Lampas fra begyndelsen i 1970’erne. Lampas’s stifter, Kjell Berentzen, trådte ind ad tegnestuens dør en dag og fik overbevist Elmar Moltke og Ove Rix om, at de skulle samarbejde. Berentzen var tiltrukket af Friis og Moltkes helhedsarkitektur, og tegnestuen så ideen i en fast producent til det nytænkende lampedesign, der matchede tegnestuens enkle og brutalistiske byggestil.

Lampas producerer stadig en række karakteristiske lamper fra Friis & Moltke Design, blandt andet LIBER, ADDO og ACTA. Også den legendariske LIBER-postkasse er et resultat af det lange og tætte samarbejde.

Friis & Moltke Design hviler på en forståelse for samspillet mellem arkitektur, indretning og design. For designchef Mikkel Bahr, som er uddannet industriel designer på arkitektskolen i Aarhus i 2003, har forbindelsen til arkitekturen stor indflydelse på arbejdet. Friis og Moltkes lysdesign bygger på arven fra tegnestuens bedste arkitekter.

Samtidig har tegnestuen blikket rettet mod fremtiden og arbejder for eksempel på at implementere ny teknologi og nye produktionsmetoder i klassiske lampeserier. Målet er at skabe produkter i et langtidsholdbart design, der styrer uden om modeluner. Det ser Friis & Moltke Design som det mest bæredygtige.

Mikkel Bahr minder om, at selvom de færreste mennesker er bevidst om det, så har lys stor betydning for vores velbefindende.

“Arkitekter interesserer sig meget for dagslys, men særligt her i norden, hvor det naturlige lys i lange perioder er sparsomt, er kunstlyset utroligt vigtigt. Vores lamper skal ud over at lyse flot desuden være smukke genstande, som man har lyst til at kigge på, også når de er slukkede,” siger han.

Læs interviewet med Mikkel i Lampas’ katalog:

Produkt design